3d printen is de toekomst!

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van 3d printen, maar misschien heb je eigenlijk geen idee wat het is. 3d printen is simpel gezegd het printen van voorwerpen en modellen die vervolgens in de echte wereld voor allerlei zaken gebruikt kunnen worden. Voor sommige mensen is dit bijna niet te begrijpen: hoe kan een computersysteem nou voorwerpen uitprinten? 3d printen is eigenlijk helemaal niet ingewikkeld, het hele proces heeft maar een aantal stappen:

  • Klaarmaken materiaal
  • Aanmaken CAD-bestand
  • Methode
  • Toepassen

Om te beginnen is een speciaal materiaal nodig om 3d te kunnen printen. Veelgebruikte materialen zijn gips, bioplastic, polyester en metaal. Deze materialen moeten heel zorgvuldig worden geproduceerd. Wanneer de samenstelling van bijvoorbeeld een metaal ook maar een beetje afwijkt kunnen fouten in het ontwerp ontstaan. Ook is het belangrijk dat het materiaal droog is. Wanneer het materiaal vochtig is dan zijn de methodes van het 3d printen eigen niet toepasbaar. Om deze reden wordt vaak een fijn poeder gebruikt, dat kurkdroog is en heel goed gemodelleerd kan worden. Nadat dit materiaal is klaargemaakt dan wordt dit in de printer gestopt en kunnen de wetenschappers beginnen aan de volgende stap: het aanmaken van een CAD-bestand. CAD staat voor ‘Computer Aided Design’ en dit houdt in dat de computer meehelpt met het maken van een ontwerp. Het is heel lastig om een 3d model te maken zonder dat de computer hierbij het overzicht bewaart. Ook is dit de enige manier waarop je een ontwerp helemaal in kleur kunt printen. Door van tevoren een ontwerp aan de computer door te geven weet deze exact hoe het ontwerp geprint moet worden. Zowel de kleur als de specifieke afmetingen zijn op deze manier elke keer identiek. In dit CAD-bestand gaat veel tijd zitten en dit is het terrein van menselijke ontwerpers. Wanneer artiesten een bepaald ontwerp maken op de computer is de volgende stap al het 3d printen zelf. Zo lastig is het dus helemaal niet! Wat is dan precies de methode die wordt gebruikt? Er zijn een aantal methodes waarmee men kan 3d printen. Over het algemeen wordt bij al deze methodes gebruik gemaakt van verschillende laagjes. De computer begint met een onderlaag en bouwt het model vervolgens helemaal naar boven op. Je hebt hierdoor pas een goed beeld van het ontwerp op het moment dat de printer helemaal klaar is. Pas als de laatste laag geplaatst is zie je het eindresultaat. Je snapt daarom misschien wel dat 3d printen relatief lang kan duren, afhankelijk van de complexiteit van het ontwerp en de kwaliteit van het apparaat.

3d printen; toepassingen

Het concept ‘3d printen’ is in heel veel verschillende sectoren toe te passen, maar laten we ons hier op de consument richten. Als gewone burger kun je ontzettend veel leuke dingen doen met deze technologie. Stel je voor: je hebt een schaakspel maar mist een aantal stukken. Je zoekt op het internet het bijbehorende CAD-bestand en print het stuk vervolgens zelf opnieuw uit. Je hoeft niet langer een nieuw schaakspel te kopen maar kunt specifieke onderdelen gewoon vervangen. Hetzelfde geldt voor onderdelen die zijn afgebroken. Wanneer je bijvoorbeeld platen in je koelkast hebt dan komt het wel eens voor dat de pinnetjes die deze platen op hun plaats houden afbreken. Je mist dan plotseling één volledige verdieping in de koelkast, terwijl je aan één pinnetje genoeg zou hebben om alles weer te repareren. Je raadt het al: even 3d printen en de koelkast is weer als vanouds! De laatste tijd is men zelfs bezig met het ‘printen’ van eten. Wanneer je bijvoorbeeld cakejes wilt maken dan laat je de computer een bepaalde vorm uitprinten. Vervolgens stop je deze vormpjes in de oven en heb je een heerlijke snack! Natuurlijk heb je hier wel een speciaal soort apparaat voor nodig: bekijk dus goed hoe jij de printer wilt gebruiken! 3d printen is ook hartstikke leuk voor kinderen. Wanneer het speelgoed van je zoon kapot gaat kun je dit snel weer repareren. Wanneer je kunt 3d printen kun je ineens heel veel reparaties zelf doen, die eerst anderen voor je moesten uitvoeren. Veel mensen zeggen dat 3d printen de komende tijd nog veel complexer wordt en dit lijkt zeker het geval. Men ontdekt telkens nieuwe manieren ontdekt om ontwerpen in de computer te laden waardoor steeds grotere objecten geprint kunnen worden. Het printen op een andere locatie zou een grote innovatie zijn, je zou dan geen fysiek apparaat meer nodig hebben op een bepaalde locatie om 3d printen mogelijk te maken.

Zelf aan de slag

Je hebt nu al een aantal mogelijkheden kunnen zien, maar misschien heb je zelf ook wel een goed idee! 3d printen is niet iets van de elite, maar kun je heel gemakkelijk zelf doen in je eigen huis! Op https://www.llowlab.nl/ vind je betrouwbare 3d printers die bovendien goed te betalen zijn. Neem eens een kijkje op deze site en bekijk het volledige assortiment. Wanneer je de juiste materialen hebt en de juiste ontwerpen kun je zelf allerlei leuke voorwerpen printen. Pas wel een beetje op met wat je precies print. Het is bijvoorbeeld onverstandig om voorwerpen te printen die van zeer hoge kwaliteit moeten zijn. Zeker wanneer je werkt met een goedkope 3d printer is het verstandig om de kwaliteit van het geprinte materiaal niet te testen. Maak bijvoorbeeld geen gereedschap met je printer en pas ook op met objecten die moeten bewegen. De techniek achter het 3d printen zal zich de komende jaren zeker verder ontwikkelen!