Infrarood paneel voor verwarming

Voor de verwarming van huizen zijn veel verschillende opties. Een van de mogelijkheden die nog maar bij erg weinig mensen bekend is, is het gebruik van een infrarood paneel. Als men nadenkt over het aanleggen van een verwarmingssysteem in de eigen woning, dan zal men toch al snel denken aan een centrale verwarming in combinatie met radiatoren. Er zijn echter heel veel andere opties, zoals dus het infrarood paneel, maar ook bijvoorbeeld houtkachels of vloerverwarming. Het nadeel van het gebruik van centrale verwarming met radiatoren, is dat dit systeem eigenlijk altijd op gas werkt. We merken nu in Groningen wat voor nadelige gevolgen dit kan hebben voor mensen, aardbevingen die ontstaan door gaswinning en daardoor het leven van bewoners uit de regio negatief beïnvloeden. Daarnaast is gas natuurlijk ook niet bepaald duurzaam. Het mag dan nog altijd schoner zijn dan bijvoorbeeld kolen of olie, het neemt niet weg dat het een fossiele brandstof is, die eens op zal raken. Gebruik je een infrarood paneel dan ben je niet langer afhankelijk van fossiele brandstoffen, dit systeem werkt namelijk op stroom. Natuurlijk is grijze stroom niet duurzaam, maar als je kiest voor groene stroom, dan zorg je voor een zeer duurzame manier van het opwekken van warmte in jouw woning. Je zou het infrarood paneel zelfs kunnen combineren met zonnepanelen op je eigen dak, dan wek je helemaal zelf de energie op die nodig is om ieder infrarood paneel zijn werk te laten doen. Als jij probeert om zo duurzaam mogelijk te leven en als je daarom graag wilt afkicken van fossiele brandstoffen, dan kan het gebruik van infraroodpanelen absoluut een goede keus zijn. het is immers een van de weinige opties die we momenteel hebben om huizen op een duurzame manier te verwarmen.

Hoe werkt een infrarood paneel?

Hoe gaat de opwarming van een woning door middel van een infrarood paneel nu precies in het werk? Een groot verschil met bijvoorbeeld radiatoren is dat niet de lucht verwarmd wordt, maar objecten en mensen. De panelen geven namelijk hun warmte niet aan de lucht af, maar stralen dit uit naar iemand die in die ruimte aanwezig is of naar objecten die in de ruimte staan. Deze houden de warmte vast en stralen dit vervolgens zelf weer uit naar de omgeving, zoals de aarde na een warme dag doet. Dit maakt dat een infrarood paneel voor een heel weldadig gevoel zorgt. Jij wordt immers zelf rechtstreeks verwarmd, wat niet alleen zeer effectief is, maar ook gewoon heel erg aangenaam. Een groot voordeel van deze panelen is ook dat je niet echt koude plekken in huis meer hebt. Waar het normaal gesproken altijd iets kouder is in de buurt van een deur of raam, merk je dit verschil bij een infrarood paneel helemaal niet. Doordat het zo effectief verwarmd, is er ook relatief weinig energie nodig voor de verwarming van de gehele woning. Was het systeem al duurzamer vanwege het feit dat het op hernieuwbare energiebronnen kan draaien, het is dus ook nog extra duurzaam vanwege het lage energieverbruik. Kies jij voor een infrarood paneel in iedere ruimte, dan kies je dus voor:

  • relatief laag energieverbruik voor opwarming van de hele woning
  • mogelijkheid tot gebruik van hernieuwbare energiebronnen, door bijvoorbeeld te kiezen voor groene stroom of zonnepanelen
  • zeer aangename gevoel, doordat jij rechtstreeks verwarmd wordt
  • geen koude plekken meer in huis

Wil jij je huis duurzamer maken of ben je gewoon op zoek naar een efficiënte en voordelige manier om je woning te verwarmen, dan is het absoluut de moeite waard om de mogelijkheid van het infrarood paneel eens te overwegen.

Plaatsen van panelen

Een ander groot pluspunt wat hierboven nog niet aan bod is gekomen, is dat een infrarood paneel heel eenvoudig geplaatst kan worden. Ze kunnen gewoon bevestigd worden aan het plafond of aan de muur en doordat ze erg plat zijn, nemen ze maar weinig ruimte in. Het bevestigen op zich gaat ook heel eenvoudig, je hoeft geen installateur te zijn om dit te kunnen doen. Een ander punt wat nog niet aan bod is gekomen, is dat een infrarood paneel ook heel goed in combinatie met andere verwarmingsvormen gebruikt kan worden. Hebben jullie bijvoorbeeld al centrale verwarming of vloerverwarming, maar vind je het op jouw werkplek toch altijd nog wat kil? Hang dan boven je bureau een infrarood paneel en je zult merken dat je heerlijk warm zult worden. Dat werkt natuurlijk wel zo prettig. Een laatste pluspunt dat zeker niet onvermeld mag blijven, is het feit dat de panelen niet altijd aan hoeven te staan. Ben jij een tijdje niet in een bepaalde ruimte of vind je dat het warm genoeg is in huis? Dan kun je het infrarood paneel gewoon uitschakelen. Zodra je het wat koud krijgt of je weer in een bepaalde kamer wilt zijn, schakel je het paneel aan en meteen wordt jij daardoor weer heerlijk opgewarmd. Ook dit draagt bij aan de energiezuinigheid van deze panelen. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van deze panelen of zou jij graag eens wat meer hierover willen weten? Dan is Infraroodpanelen Parkstad het juiste adres voor jou. Bij hen kun je alle informatie vinden die je nodig hebt en je kunt ook jouw panelen zeer voordelig bij hen aanschaffen. Het infrarood paneel heeft zeker de toekomst, kijk dus zeker eens wat het jou kan bieden.