Theateropleiding

Voor een goede voorbereiding op de toneelschool, is het volgen van een theateropleiding een perfecte stap. Niet alleen omdat dit een goede basis, maar ook om al zo snel mogelijk bezig zijn te met je passie. Bij de Vooropleiding Theater Nederland geven zij jongeren de kans om hun toneeltalent verder te ontplooien, zodat zij dit mee kunnen nemen naar een van de gerenommeerde HBO-opleidingen in Nederland. Toegelaten worden tot de toneelschool is geen eenvoudig traject. Hier gaan audities aan vooraf, waar goede gedegen voorbereiding essentieel voor is. Mocht het jouw droom zijn om later actrice te worden, dan kan je hiermee al een basis leggen. Dat kan door het volgen van de vooropleiding, een MBO-opleiding van vier jaar waar jij wekelijks kan werken aan jouw theaterervaring. Uiteraard is de basis van deze MBO-opleiding geen garantie voor een toelating tot de HBO-opleiding. De kennis en vaardigheden gaan jou wel helpen bij de auditie die je daar gaat doen. Wat daar van je gevraagd wordt, zal dan minder een verrassing zijn dan als je deze basis niet hebt. Een andere motivatie om te kiezen voor de theateropleiding is om al kennis te maken met de toneelwereld. Hoe het is om hier dagelijks mee bezig te zijn.

De theateropleiding: jouw kennismaking met toneel

Je volgt de theateropleiding in de omgeving van een van de toneelscholen zelf. In Nederland staan deze vestigingen in de steden Arnhem, Maastricht en Amsterdam. De workshops en cursussen die je hier volgt, zijn een kennismaking met alle factoren die je gaat tegenkomen. Het gaat niet alleen maar om acteren zelf, maar ook het ontdekken van jou eigen vaardigheden en eigenschappen. Hoe kan je deze nog beter ontplooien, om jezelf te presenteren tijdens de audities van de HBO-opleiding. Meld je aan voor de theateropleiding om jouw grenzen te ontdekken en te ontwikkelen in:

  • Emotionaliteit
  • Concentratie
  • Gevoeligheid
  • Vertrouwen
  • Verbeelding

Acteren is meer dan een rol spelen en een tekst voordragen. Jouw hele gevoel moet hierin gaan zitten, om de boodschap door te kunnen geven aan het publiek. Dat is wat mensen van jou willen zien als je auditie gaat doen. Of dit nou voor een opleiding of voor een rol is. De presentatie moet een totaliteit zijn van de rol die je neerzet en dat leer je tijdens de theateropleiding. Waar je nog aan moet werken en waar jouw kracht zit. Beiden dragen bij aan jouw bijdrage als acteur of als actrice.

De essentie van doorzettingsvermogen

Of je nou na deze theateropleiding verder gaat met toneelspelen of niet. Het is een goede basis voor jouw verdere loopbaan en alle andere uitdagingen die op jouw pad gaan komen. De opleiding is ook een goede leerschool om als persoon sterker in het leven te staan. Je krijgt nieuwe inzichten en er wordt gewerkt aan het versterken van jouw doorzettingsvermogen. Doordat er altijd van je gevraagd wordt om eigenschappen nog meer of beter neer te zetten, wordt er alles aan je gevraagd om de theateropleiding tot een succesvol einde te brengen. Dat wordt ook sterk benadrukt op de website toneelhuisamsterdam.nl. Goede kennis en vaardigheden wat betreft toneel zijn uiteraard een goede verdienste, maar met een grote dosis doorzettingsvermogen ben je het meest gebaat. De toneelwereld is een harde wereld en dit kom je al tegen op de theateropleiding. Het is aan jou of je iedere keer wilt blijven leren, jouw grenzen wilt verleggen en jouw toneelspel wilt blijven verbeteren. Hoe geweldig de opleidingen ook zijn, het diploma is geen garantie op werk en daar komt het enorme doorzettingsvermogen bij kijken. Dankzij de theateropleiding blijf jij doorgaan en streven naar het beste in jezelf.