Wat is een arbeidsdeskundige?

Helaas zijn we allemaal mens en worden we allemaal wel eens ziek. Zo kan het ook zijn dat een van uw werknemers een keer uitvalt. Het kan voorkomen dat hij lang uitvalt – en niet slechts een paar dagen voor een verkoudheid. Lijkt dit het geval te zijn, dan komt de arbeidsdeskundige om de hoek kijken. Wat doet zo’n persoon eigenlijk en waarom is het verstandig om deze in te schakelen in situaties als deze?

Het onderzoek van een arbeidsdeskundige

Wat de arbeidsdeskundige doet, is kijken hoe de werknemer zo snel mogelijk weer op de arbeidsmarkt terecht kan komen. De eerste stap is onderzoeken of de werknemer weer terug kan komen op zijn oorspronkelijke functie binnen het bedrijf. Is dat niet mogelijk, dan wordt naar andere mogelijkheden gezocht. Dit onderzoek wordt arbeidsdeskundig onderzoek genoemd en wordt vanzelfsprekend uitgevoerd door de arbeidsdeskundige. Hierbij kijkt hij of zij naar vier aspecten:

  • Is het huidige werk gepast?
  • Zo nee, is er afstemming mogelijk?
  • Zo nee, is er een andere functie binnen hetzelfde bedrijf?
  • Zo nee, zijn er functies buiten het bedrijf?

Deze laatste optie wordt ook wel ‘spoor 2’ genoemd en de uiterste oplossing. Wanneer weet u als werkgever nou wanneer u een arbeidsdeskundige moet inschakelen om zo’n onderzoek uit te voeren? “Wanneer de werknemer ziek is” is wel een erg vage voorwaarde. Gelukkig kan dit concreter gemaakt worden. Een eerste situatie die erom vraagt om een arbeidsdeskundige in de hand te nemen, is wanneer een werknemer zich regelmatig voor korte tijd ziek meldt. De eerste aantal keren kan het natuurlijk toeval zijn dat uw werknemer vaker achter elkaar kouvat – zeker in de winter – maar als het buitensporig vaak gebeurt, is er misschien meer aan de hand. De arbeidsdeskundige kan dan uitkomst bieden. Een andere situatie waarin deze persoon handig is, is wanneer duidelijk is dat de werknemer niet meer (binnen korte tijd) zal terugkeren nadat hij zich heeft ziekgemeld. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een burn-out. Tot slot kunt u een onderzoek laten uitvoeren voordat er een ziekmelding is ingediend, om deze te voorkomen. De werknemer zelf kan dit ook aanvragen. Bovenstaande punten zijn redenen om een arbeidsdeskundig onderzoek uit te voeren; soms lijkt het echter zo te zijn dat u een arbeidsdeskundige in de hand moet nemen, terwijl dit niet het geval is. Situaties waarin u geen onderzoek moet laten uitvoeren, zijn: wanneer de werknemer een terminale ziekte heeft, of wanneer de bedrijfsarts heeft aangegeven dat onderzoek geen meerwaarde heeft. De bedrijfsarts is niet hetzelfde als de arbeidsdeskundige; laatstgenoemde werkt samen met de bedrijfsarts, maar deze arts is de echte specialist wat betreft gezondheid in combinatie met werk. Samen kijken ze welk werk geschikt is voor de werknemer, wat hij/zij nog aankan en hoe hij/zij het beste terug kan keren of kan re-integreren. Zoekt u meer informatie, kijk dan eens op proficientgroep.

Begeleiding van goede kwaliteit

U als werkgever vraagt zich nu natuurlijk af: waar vind ik een goede arbeidsdeskundige? Een website die u daarop het antwoord geeft, is  https://proficientgroep.nl/arbeidsdeskundige/. Ervaren coaches staan ter beschikking om uw werknemers op de beste manier verder te helpen, zodat u zich hier geen zorgen over hoeft te maken. Het maakt niet uit hoe groot uw bedrijf is; Proficiënt Verzuimbegeleiding werkt samen met allerlei soorten bedrijven. Binnen de organisatie wordt een vast contactpersoon aangesteld voor uw bedrijf, zodat u niet te maken krijgt met onnodige administratieve rompslomp en op een persoonlijke, efficiënte manier geholpen wordt. Vele werkgevers zijn u voorgegaan en laten positieve recensies achter. Voor goed en kwalitatief arbeidsonderzoek bent u hier aan het juiste adres!